Covid-19, çka do të ndodhë me patundshmëritë?

Covid-19, çka do të ndodhë me patundshmëritë?

Këto ditë, e gjithë bota e normalisht edhe Kosova, po përballet me një emergjencë të paparë në epokën moderne. Infektimi nga Covid-19, koronavirusi i ri, po vë një tendosje në çdo sektor socio-ekonomik. Është herët për të formuluar vlerësime të çdo lloji, është e nevojshme të kuptohet dhe monitorohet evolucioni dhe përhapja e sëmundjes në mënyrë që të kemi një sërë informacionesh që mund të trondisin të dhënat dhe të hedhin poshtë të gjitha parashikimet.

Dhe, ashtu si me të gjithë sektorët ekonomikë të vendit tonë, nuk është ende e qartë se çfarë do të ndodhë me tregun e pasurive të patundshme dhe në veçanti me çmimet e shtëpive të banimit. Sidoqoftë, nuk është e sigurt që efektet do të jenë vetëm negative, disa nga elementet e krizës madje mund të ndikojnë në përmirësimin e raporteve të përgjithshme në treg.

Ajo që sigurisht do të shterohet do të jetë Prodhimi i Brendshëm Bruto: sipas indikacioneve fillestare, rritja mund të përgjysmohet në 0.5% - edhe nëse ka shpresa për gjysmën e dytë të vitit. Të dhënat ngushëlluese, nëse mund t'i përcaktojmë në atë mënyrë, vijnë nga Bashkimi Evropian, i cili po studion masat ekonomike për të stimuluar shtetet nëpërmjet injeksioneve të fondeve të ndryshme. Por gjithashtu, për fat të keq, përfshirja e drejtpërdrejtë e të gjitha vendeve të planetit është një fakt pozitiv (pavarësisht nga natyra tragjike e momentit dhe e këtij pohimi): në fakt, Kosova do të kishte pasur pasoja edhe më të rënda nëse do të kishte mbetur një nga shtetet e pakta që duhej të përballeshin me këtë situatë pandemike.

Një ngadalësim në rritjen e çmimeve të pronave pritet, por edhe ky aspekt nuk mund të rezultojë të jetë plotësisht negativ nëse kjo, në një periudhë afatshkurtër, do të përshpejtojë shitjen e pronave deri më tani të vështira për t'u negociuar dhe për të cilat janë zhvilluar negociata joproduktive.

Nëse ngadalësimi i rritjes së çmimeve kundërvihet nga masa ekonomike efektive nga qeveria për të përmbajtur krizën ekonomike që mund të zhvillohet, ne madje mund të përballemi me një kthesë që mund të rifillojë rritjen e çmimeve dhe shitjeve.

Në fakt, zgjidhjet mund të jenë lehtësimi i aksesit në kredi për familjet dhe bizneset dhe po ashtu ulja e kostove të kredive.

Është e nevojshme që mjetet dhe rregullat që do të zbatohen të jenë vërtet efektive, në mënyrë që shqetësimi i prodhuar nga rritja e mundshme e papunësisë dhe kompanitë e detyruara të mbyllen ose ato në krizë të rëndë të përmbahen sa më shumë që të jetë e mundur: kjo do të lejojë tregun e pasurive të patundshme të ndikohet më pak nga pasojat negative që vijnë nga përhapja e koronavirusit, duke kufizuar rënien e çmimeve dhe duke mbajtur në kontrollë vështirësitë e blerjes së klientëve të mundshëm.