Si i ndryshoi koronavirusi shtëpitë tona përgjithmonë?

Si i ndryshoi koronavirusi shtëpitë tona përgjithmonë?

Që nga fillimi i pandemisë COVID-19, shtëpitë tona kanë shërbyer si vende pune të improvizuara, shkolla, palestra dhe bare. Shumë prej nesh po kalojmë më shumë kohë në to se kurrë më parë.

Njerëzit shpesh zgjedhin të blejnë ose marrin me qira shtëpinë e tyre të veçantë për shkak të vendndodhjes së saj - ndoshta është afër shkollave të mira ose afër vendit të punës. Kjo do të thotë që njerëzit shpesh investojnë në shtëpi më të shtrenjta në vende me qasje në pajisje cilësore dhe më pas i përshtatin ato për të akomoduar aktivitetet e jetës së tyre të përditshme.

Ky artikull shqyrton përshtatjet duke filluar nga zgjerimet dhe konvertimet në papafingo, deri në instalimin e teknologjive të rinovueshme dhe rikonstruksionet. Shumë pronarë të shtëpive i shohin shtëpitë e tyre në zona të mira si aset financiar që mund ta shndërrojnë në para më vonë. Për këtë arsye, masat e ripërtëritshme dhe efiçencës së energjisë shpesh nuk përfshihen në adaptime, për shkak të pasigurive se si do të vlerësohen kur të vij koha për t’i shitur.https://anem-ks.com/uploads/anem-ks.com//1616751704-18679-img-2035-balancer-resize.jpg

Shtëpi në shitje në Marigona Residence (kliko foton për të parë ofertën)

Por me më pak njerëz që udhëtojnë dhe më shumë njerëz që punojnë nga shtëpia, ku njerëzit zgjedhin të jetojnë dhe se si ata duan që shtëpitë e tyre të funksionojnë mund të ndryshojnë pas kësaj periudhe të zgjatur bllokimi.

Tashmë ka pasur hulumtime që tregojnë se shumë njerëz mund të dëshirojnë t'i shpëtojnë jetës së qytetit dhe të zhvendosen në fshat për të pasur më shumë hapësirë.

Është e mundshme që për shumë familje, kjo periudhë ka sjellë në pah se kur të gjithë janë në shtëpi në të njëjtën kohë, mund të jetë e vështirë të gjesh hapësirë ​​personale.

Një trend i popullarizuar vitet e fundit ka qenë jeta në plan të hapur të shtëpisë. Kjo shpesh përfshin hapjen e disa dhomave në katin e parë për të krijuar një plan të vetëm, të hapur, me hapësirë ​​shumë-funksionale - zakonisht një kuzhinë, tryezari, dhomë dite dhe hapësirë ​​pune. Këto zona me plan të hapur zakonisht funksionojnë në premisën që cilido prind mund të punojë nga shtëpia duke zënë një hapësirë gjatë ditës, para se familja të bashkohet për t'u shoqëruar në të në mbrëmje.

https://anem-ks.com/uploads/anem-ks.com//1616751713-18771-img-5900.jpg

Shtëpi në shitje lagjen Qëndresa (kliko foton për të parë ofertën)

Sidoqoftë, kjo mbështetet në një model të "fazës" së profesionit, ku anëtarë të ndryshëm të familjes zënë shtëpinë në kohë të ndryshme të ditës. Ky është shumë i ndryshëm nga modeli "bashkëkohor" i profesionit - ku të gjithë anëtarët e familjes zënë shtëpinë njëkohësisht – dhe kjo gjatë mbylljes është bërë shumë e përhapur.

https://anem-ks.com/uploads/anem-ks.com//1616751705-18743-8ad61413-9e56-45ba-b063-1aa9a3725d14.jpg

Shtëpi në shitje në lagjen NIC (kliko foton për të parë ofertën)

Të jesh në gjendje të mbikëqyrësh fëmijët gjatë punës mund të jetë e dobishme për disa. Por për të tjerët, mungesa e privatësisë së siguruar nga këto hapësira të mëdha, me plan të hapur, pa dyshim ka paraqitur sfida. Veçanërisht kur, për shembull, mund të dëshironi një cep të qetë në të cilin mund të mbani mbledhje në distancë.

Është e mundshme që ndryshimet në udhëtimet e zakonshme për punë ose zakonet ditore mund të nxisin gjithashtu një ndryshim thelbësor në atë që njerëzit i perceptojnë si tipare përparësore në shtëpi.

Njerëzit që punojnë rregullisht nga shtëpia e përdorin ngrohjen e tyre shumë më tepër për të ruajtur një ambient të rehatshëm pune. Kështu që një rritje e vëllimit të punës nga shtëpia mund të shohë një preokupim më të gjerë me komoditetin termik dhe efikasitetin e energjisë në shtëpitë e tyre.

https://anem-ks.com/uploads/anem-ks.com//1616751707-18747-img-4467-enhancer-resize.jpg

Shtëpi në shitje në Taslixhe (kliko foton për të parë ofertën)

Punët nga shtëpia mund të sjellin gjithashtu në konsideratë mjedisin, dhe kjo lidhet me produktivitetin në vendin e punës, cilësia e ajrit në ambiente të mbyllura, ndotja e zhurmës dhe komoditeti vizual janë vetëm disa gjëra që ndikojnë në adaptimin e vendit të punës në shtëpi. Kjo mund të bëjë që pronarët e shtëpive të investojnë në masa si xham i trefishtë ose dritare me performancë të lartë, izolim të shtuar dhe mbrojtje nga projeksioni i dritës- i cili gjithashtu do të çonte në ulje të emetimeve të CO2.

Kërkimet tregojnë se për fëmijët, një hapësirë ​​e rehatshme private për të studiuar larg zonave të përbashkëta të shtëpisë rrit arritjet e tyre arsimore.

Një interesim në rritje për ushtrimet dhe shëndetin mundet gjithashtu të detyrojë shumë njerëz të përshtatin ambiente e tyre, ashtu që të kenë qasje në parqe apo të kenë një oborr në shtëpi.

Mungesat e ushqimit në supermarkete në fillim të bllokimit kanë rezultuar gjithashtu në një interes të ri për vetë-mjaftueshmërinë, i cili mund të vazhdojë shumë kohë pas bllokimit. Kjo mund të çojë në përdorimin e kopshteve për rritjen e ushqimit, gjë që në fund të fundit do të çonte në një ulje të shpenzimeve. Kjo madje mund të çojë në më shumë njerëz që bëhen të interesuar të prodhojnë energjinë e tyre në shtëpi duke përdorur panele diellore ose burime të tjera të ripërtëritshme.

https://anem-ks.com/uploads/anem-ks.com//1616751712-18748-img-4597-balanced-resize.jpg

Shtëpi në shitje në lagjen NIC (kliko foton për të parë ofertën)

Mund të ketë gjithashtu kërkesë të shtuar për strehim të ri, veçanërisht kur dizajni i shtëpive të reja i përgjigjet realiteteve të reja të shkollimit dhe punës në shtëpi, si dhe një mënyrë jetese më të shëndetshme, më të vetë-mjaftueshme.

Përvoja e bllokimit, pa dyshim, do të ketë një efekt të qëndrueshëm mbi të gjithë ne. Dhe shumë do të rimendojnë llojin e jetës që duan të jetojnë pas-pandemisë, së bashku me rolin që shtëpitë e tyre mund të luajnë në këtë.